2011. augusztus 11., csütörtök

Töltött tojás

 Nagyon régen csináltam már,pedig imádom,ma előkerült ez a recept is.Persze itt is módosítottam ezt -azt,én most ebben a formában írom le.

Hozzávalók:
6 db  főtt tojás
cukkini  kb. 6-8 deka
1 kisebb répa
1 nagy vagy két kisebb ecetes uborka
3 ek. majonéz
1 kk. mustár
egy kisebb csokor petrezselyem

A cukkinit és répát csíkokra vagy kockára vágjuk,és sós vízben megfőzzük,de nem kell vajpuhára csak olyan roppanósra.Az ecetes uborkát is felkockázzuk,a tojásokat hosszában kettévágjuk,majd a sárgákat kiszedjük,összetörjük,és hozzákeverjük a majonézt,és a mustárt.A petrezselymet is apróra vágjuk,hozzákeverjük a tojássárgás péphez,majd belekeverjük a zöldségeket is,és az uborkát is.Ízlés szerint sózzuk,borsozzuk.Csillagcsőrös habzsákba töltjük--elméletileg,mert úgy lesz mutatós,de nekem túl kevés volt a habnyomómhoz ez a mennyiség,így csak simán kiskanállal beletöltöttem.

Forrás:kiskegyed Konyhája 2004/5


Vajgaluska

Ezt csak azért teszem fel,hátha valakinek jó ötletet adok vele,nekem nagyon bejött,én régen mikor még nem gluténmentesen ettem,grízgaluskával szerettem a borsólevest,de az már nem jön szóba ugye.Gluténmentes leves tésztát még  nem vettem, nekem ez a vajgaluska tökéletesen bevált.

Hozzávalók:
1 tojás
3dkg olvasztott vaj
só,petrezselyemzöld  ízlés szerint
liszt

A tojást a vajjal elkeverem,sózom és annyi  lisztet keverek hozzá hogy közepes keménységű tésztát kapjak.Kicsit állni hagyom,majd a forrásban lévő levesbe szaggatom kiskanállal.
Eddig mindig Schar Mix B-vel csináltam,most nem volt itthon,így Beiker liszttel próbáltam ki,állagra is,ízre is finom,nekem a Scharral picit jobban ízlik.


Rizskoch

KataKonyha receptjét használom a rizskochoz,icipici változtatással.Ezt csináltam meg legelőször mikor receptet keresetem,és mivel bevált,maradok is nála.

Hozzávalók:
20 dkg rizs
fél liter tej
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
16 dkg cukor
4 dkg vaj

Nem igazán értem,nekem fél liter tejben is megfő a rizs,biztos rizsfüggő a dolog.Szóval a tejben megfőzzük a rizst,ha nem elég a tej akkor öntsünk még hozzá menet közben.A tojássárgát a cukrokkal géppel jól kikeverem,az olvasztott vajat is hozzáöntöm,majd a fehérjét külön jó keményre felverem,és mind a kettőt a kihűlt tejberizshez keverem. Kivajazott jénaiba öntöm a masszát és 160 fokon sütöm,de én nem légkeveréssel,nekem az nem vált be,hanem alsó-felső sütéssel. Kb. egy óráig sütöm.

Balatonfüreden voltunk nyaralni idén, és anyósomék elmentek Csopakra ,ahol is a Tamás pincészetben levendula zselét vettek.Hát ez valami fenséges.Én most ezzel ettem a rizskochot,nagyon finom együtt. A zselé azért ízlik nekem nagyon mert pont kellően levendulás,nem tolakodóan.


2011. augusztus 4., csütörtök

Zsemle

Csak zsemle,de nekem mennyei. Egy jó kis szendvics úgy hiányzott már,ennél jobban most semmi nem esne nekem. Múlt héten nyaralni voltunk,vettem kipróbálásképpen kenyeret,Ceres sütős volt,az íze pocsék,melegszendvicsnek le lehetett gyűrni,ahhoz hogy kidobjam túl drága volt.Aztán vettem nyaralás közben Veszprémben  a Táplálék Allergia Centrumban egy TAC kenyeret, na az már sokkal finomabb volt,de még így is azt mondom hogy a baromira nem sikerült  otthon sütött kenyereim még mindig ezerszer finomabbak. Ez a zsemle pedig mindent visz,pedig semmi különleges nincs benne,a recept annyira végtelenül egyszerű. A recept innen való.

Hozzávalók:
25 dkg Shar Mix B
1/2 tk só
1 ek olaj
250 ml langyos víz
8 g  élesztő

Az összes hozzávalót egy kanállal jól összedolgoztam, majd jó olajos kézzel egy sütőpapírral bélelt tepsire 7db zsemlét formáztam,amennyire tudtam. Azért így csináltam,mert nekem nincs fánksütő formám.
Előmelegített sütőben sütöttem 200 fokon kb.30 percig,majd megkentem olajjal a tetejüket,és még visszatettem kis időre a sütőbe,kb-5-8 perc lehetett.Miután kisültek konyharuhába bugyoláltam őket. Mikor a sütőből kivettem kőkemények voltak,a konyharuhában pedig szépen megpuhultak.